Veelgestelde vragen over Sunbrella

Sunbrella is een populair outdoortextiel. We krijgen dan ook regelmatig vragen over Sunbrella. Daarom leek het ons handig om al deze vragen te bundelen. Gemak dient immers de mens.  Mocht u een vraag hebben die niet op deze pagina staat, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag aan het juiste antwoord.

Veelgebruikte textielsoort

Sunbrella is een veelgebruikte textielsoort voor outdoortoepassingen waaronder loungesets. Sunbrella is aan het einde van de vorige eeuw voor het eerst toegepast als alternatief voor katoen bij de productie van luifels en tenten. Sunbrella wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kan het zonder kleurverlies worden gereinigd met reinigingsmiddelen zoals bleekmiddel. Doordat de vezel een coating krijgt tijdens het productieproces, is de stof extra beschermd tegen vuil en vlekken.

Populariteit Sunbrella

  1. Er zijn meerdere redenen waarom Sunbrellastof vaak wordt gebruikt bij loungesets, tuinstoelen en -banken. Dit zijn de belangrijkste:
  2. Sunbrellastof verkleurt niet door UV-straling
  3. Sunbrtella is water- en schimmelbestendig
  4. Er zijn enorm veel toepassingsmogelijkheden wat betreft kleuren en patronen
  5. Sunbrella is gemakkelijk te reinigen
  6. Sunbrella gaat jarenlang mee
  7. Sunbrellastof voelt erg comfortabel aan
  8. In combinatie met Quick dry foam vulling zijn de kussens na een bui razendsnel droog.
  9. Kussens met sunbrellastof kunnen het hele jaar door buiten blijven liggen.

Bij Latour hebben we een uitgebreide collectie Sunbrella loungesets. U krijgt bij deze sets standaard de beste kwaliteit voor een vriendelijke prijs.

Sunbrella in uw huis

Sunbrella wordt dankzij haar kwaliteiten veelvuldig toegepast in outdoorproducten. Maar mede door die duurzame kwaliteiten wordt het materiaal ook vaak toegepast in producten binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan gordijnstof, lamellen en wellicht minder voor de hand liggend: slippers.

Onderhoud Sunbrella

De term onderhoudsvrij wordt vaak ten onrechte gebruikt bij het kwalificeren van outdoormaterialen. Dit zou namelijk betekenen dat u na aanschaf van een product er nooit meer naar zou hoeven omkijken. Helaas is dit sprookje te mooi om waar te zijn. Net als aluminium en graniet is Sunbrellastof zelf niet gevoelig voor vuil en schimmel, maar als u vuil onbelemmerd zijn gang laat gaan, dan levert dit op termijn toch problemen op. Hardnekkig vuil kan dan lastig of zelfs helemaal niet meer te verwijderen zijn en er kunnen lelijke vlekken ontstaan.

Daarom is het aan te raden om uw Sunbrellakussens regelmatig te reinigen, maar in ieder geval als deze vuil zijn om te voorkomen dat vuil zich erin ophoopt. In ieder geval eenmaal per jaar.

Een ander voordeel van regelmatig reinigen is dat uw kussens (en de rest van de loungemeubelen) er fris en weer als nieuw uitzien.

Sunbrella reinigen

Sunbrella is eenvoudig schoon te maken. Breng een ruime hoeveelheid lauw water en groene zeep aan op de kussens en laat dit goed inweken. Daarna kunt u met een spons of een zachte borstel de kussens reinigen. Spoel de stof vervolgens goed schoon met veel water om alle zeepresten te verwijderen. Als een vlek er niet helemaal uitgaat, herhaalt u het proces nogmaals. Laat de stof daarna goed drogen in de buitenlucht.

Lastige vlekken verwijderen uit Sunbrella

In de meeste gevallen is Sunbrellastof makkelijk schoon te maken. Toch kunnen er lastige vlekken ontstaan op de stof, bijvoorbeeld van rode wijn, chocolade of viltstift. Door de unieke kwaliteit van Sunbrella zijn dit soort vlekken relatief eenvoudig te behandelen. Wel heeft iedere soort vlek zijn unieke eigenschappen, waardoor deze op een bepaalde manier moet worden behandeld.

Lees meer over specifieke vlekverwijdering van Sunbrella

Sunbrella in de wasmachine

Heeft u een loungeset waarvan de Sunbrella kussens zijn voorzien van afritsbare hoezen? Dan kunt u deze kussenhoezen wassen in de wasmachine op maximaal 30 graden en met een mild wasmiddel.

Laat de kussenhoezen na het wassen altijd goed drogen in de buitenlucht (niet in de wasdroger).

Sunbrella in de droogmachine

Nee, gebruik nooit de wasdroger om uw sunbrella kussenhoezen te drogen. Laat deze altijd drogen in de buitenlucht. Chemisch laten reinigen is ook geen goed idee, tenzij u eigenlijk liever een nieuwe loungeset wilt.

Sunbrella strijken

De stof kan na het wassen (op max 30 graden) gekreukeld zijn. Strijken helpt om de waterafstotende film op de stof te herstellen, maar alleen bij lage temperatuur (laagste stand-synthetische stoffen).

Omdat sommige strijkijzers warmer worden dan de aanbevolen temperatuur, is het altijd goed om een eerst een klein onopvallend stukje sunbrella te strijken voordat u de hele hoes strijkt.
Let op: gebruik NOOIT stoom of een strijkijzer op de stoomstand.

Sunbrella en bleekmiddelen

Sunbrellastoffen zijn gecoat met een speciale afwerking die helpt om vlek- en waterbestendig te zijn. Na een grondige wasbeurt of een behandeling met bleekmiddel moet de stof opnieuw worden behandeld om deze beschermlaag te behouden.

Laat de hoezen drogen in de buitenlucht en behandel hierna de stof met een speciale protector om de beschermlaag weer te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld met Tex’Aktiv Sunbrella beschermer.