Teak hout behandelen

 Teak hout laten vergrijzen of warme teak kleur behouden?

 Seasons Outdoor teak tafel

Tuinmeubelen van teak zijn vandaag de dag bijzonder populair en daar zijn verschillende goede redenen voor aan te halen. In eerste instantie zijn deze meubelen uitstekend bestand tegen de invloeden uit de natuur waardoor ze zich kenmerken door een goede levensduur. Daarnaast bent u niet verplicht om dit type tuinmeubelen tijdens de winter binnen te plaatsen, gewoon een gepaste bescherming plaatsen kan voldoende zijn om een volledig jaar of soms zelfs twee mee door te komen. Wanneer u er ook voor kiest om in uw tuin gebruik te maken van meubelen van teak hout is het echter noodzakelijk om u één niet onbelangrijke vraag te stellen, namelijk gaat u het hout van uw teak tuinmeubelen laten vergrijzen of niet?

Levensduur van teakhouten tuinmeubelen

Veel mensen denken dat hun keuze op vlak van het al dan niet laten vergrijzen van hun tuinmeubelen eveneens een invloed heeft op de levensduur er van. Dat is niet het geval. U moet er wel rekening mee houden dat het niet klopt dat vergrijsde tuinmeubelen, zoals teak tafels, geen onderhoud nodig hebben. De mate waarin de meubelen worden behandeld tegen invloeden uit de natuur is alleen anders. Daar waar meubelen die u wenst te beschermen tegen vergrijzing moeten worden behandeld vooraleer ze in de natuur worden geplaatst is dat bij tuinmeubelen die u wenst te laten vergrijzen niet het geval. Hoe dan ook, in beide gevallen kunt u profiteren van de uitstekende duurzaamheid die zo kenmerkend is voor tuinmeubelen van teak.

Persoonlijke keuze

Of u er nu voor kiest om uw teak hout te laten vergrijzen of niet is eigenlijk een persoonlijke keuze. Mensen kunnen liefhebber zijn van de oorspronkelijke, warme kleur waar deze meubelen over beschikken, maar ze kunnen even goed houden van het ietwat ruige karakter van vergrijsde teak. Het kan in deze kwestie ook nooit kwaad om rekening te houden met de overige onderdelen van uw tuin. Hoe zien deze er namelijk uit? Wordt er nog gebruik gemaakt van teak of ander hout en over welke uitstraling beschikken deze? Zorg er bij het opmaken van een tuin altijd voor dat de kleuren zo goed mogelijk overeen komen. Alleen op die manier is uw tuin in balans en kunt u er zo optimaal mogelijk van genieten.

Onderhoud bij vergrijsde teak

Het is natuurlijk niet zo dat tuinmeubelen die u van een vergrijsde kleur wenst te voorzien niet hoeft te onderhouden, in tegendeel. Wanneer u het teak hout van uw tuinmeubelen wenst te laten vergrijzen, dient u er voor te kiezen om deze regelmatig schoon te maken, alleen zo blijft de hygiëne van uw tuinmeubelen gewaarborgd. Voer dit tuinmeubel onderhoud niet uit met een hogedrukspuit, hierdoor kunt u namelijk de nerven van het hout beschadigen. Een harde borstel in combinatie met een warm sopje van groene zeep en soda zou in staat moeten zijn om zelfs het meest hardnekkige vuil te verwijderen. Door dit één keer per jaar te doen (bij voorkeur na afloop van de winter uiteraard) zorgt u er voor dat u altijd kunt genieten van mooie, lichtgrijs verkleurde tuinmeubelen.