Welke vormen teak hout zijn er?

castle living teak tafel vermont

Teak wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in allerhande meubelen, zowel voor in huis als voor in de tuin. Wat veel mensen echter niet weten is dat er verschillende soorten teak hout bestaan. teak is afkomstig van de zogenaamde Tectona Grandis boom die is terug te vinden in slechts enkele gebieden ter wereld. Vooral in Aziatische landen zoals Birma, Indonesië, Indië en Thailand komt de boom veelvuldig voor. Ook in Midden-Amerika is ze terug te vinden. In de wereld bestaan nog verschillende andere houtsoorten die gelijkenissen vertonen met de teak zoals wij die kennen. Denk bijvoorbeeld maar aan Afro-teak, Kambala-teak en Cambodja-teak. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat dit geen specifieke teak soorten zijn, maar verwijzen naar een compleet ander soort hout.

Drie soorten teak

Naast de klassieke teak die dus luistert naar de naam Tectona Grandis vinden we in de wereld nog twee andere soorten terug die helaas een stuk minder vaak voorkomen en bijgevolg zeer duur kunnen zijn. Van de zogenaamde plantageteak weten we verder dat deze niet zo interessant is als de klassieke teak. Vooral op vlak van duurzaamheid zou deze namelijk wel eens steken kunnen laten vallen. Tot slot is er ook nog teak die afkomstig is uit natuurbossen. Zij draagt de naam Moulmean Teak of Rangoon Teak. Dit teakhout is wel zeer duurzaam, maar vaak ontzettend duur in aankoop.

Uitstekende duurzaamheid

Van teak hout is bekend dat het beschikt over een zeer goede duurzaamheid. Het oliegehalte dat in deze houtsoort voorkomt is zeer groot waardoor ze enigszins vettig aanvoelt. Het hoge oliegehalte zorgt er echter wel voor dat de houtsoort uitstekend bestand is tegen verrotting waardoor ze eigenlijk het hele jaar door buiten kan blijven staan. Dit wil niet zeggen dat de houtsoort geen onderhoud vergt. Vooral wanneer u de originele kleur wenst te behouden is het gebruik van een speciale cleaner en protector zeker en vast geen overbodige luxe. Hoe dan ook ligt de uitstekende duurzaamheid van dit type hout wel aan de basis van het feit dat de meest kwalitatieve tuinmeubelen op de markt altijd uit deze houtsoort worden vervaardigd.

 

Beschermen van teak

Tuinmeubelen die uit teak zijn vervaardigd kunnen voorzien zijn van verschillende soorten bescherming. Men kan de meubelen gebeitst hebben, maar daarnaast kan ze ook voorzien zijn van een laagje lak of kan ze in de olie zijn gezet. Dit laatste wordt vooral gedaan om de authentieke uitstraling te kunnen behouden van het hout. Indien u er voor kiest om onbehandelde tuinmeubelen aan te kopen kunt u deze ook wassen. Het gebruik van was heeft als voordeel dat deze zowel kleurloos is als verkrijgbaar is in verschillende houtkleuren. Op deze manier voorziet u de meubelen in uw tuin precies van die uitstraling die u wenst.

 

Eenvoudig te onderhouden

Voor welke soort teak hout u ook kiest, kenmerkend voor dit type hout is dat ze zeer eenvoudig te onderhouden is. Door regelmatig gebruik te maken van een goede cleaner en een speciale protector (minstens één keer in de twee à drie jaar) zorgt u er hoe dan ook voor dat vuil en vlekken geen kans krijgen. Wanneer u behandelde tuinmeubelen heeft volstaat het om bij vlekken gewoon gebruik te maken van een nat doekje. Hierdoor is de vlek in kwestie doorgaans meteen verdwenen zonder dat ze de kans heeft gekregen om dieper in het hout binnen te dringen. In ieder geval, wilt u graag gebruik kunnen maken van echt kwalitatieve tuinmeubelen? Dan is kiezen voor teak absoluut een aanrader!

Bekijk alle teak tuintafels