Wat zijn de beste materialen voor parasols?

Wat zijn de beste materialen voor parasols?materialen parasols

Als de volle zon schijnt, is het af en toe lekker om in de schaduw te zitten. Vooral wanneer er weinig beplanting in de tuin staat, kan een parasol uitkomst bieden. Zo wordt u beschermd tegen de zon. Parasols bestaan er in verschillende materialen. In dit artikel gaan we onderzoeken wat de beste materialen voor een parasol zijn.

Zo kunt u de verschillende modellen op een gemakkelijke manier vergelijken en zelf kiezen voor welke parasol u gaat. Omdat het bij de aanschaf van een parasol belangrijk is dat u goed tegen de uv-straling wordt beschermd, is het goed om te kiezen voor een iets dikker doek, het liefst een parasoldoek dat waterdicht is, kleurvast en u tegen de felle zon beschermt.

We gaan de volgende materialen bespreken:

  • Polyester
  • Olefin
  • Textileen
  • Acryl / dralon

Parasol van polyester

Overweegt u een parasol van polyester te kopen? Dan is het belangrijk om te begrijpen dat polyester stevig materiaal is en vaak ook vrij goedkoop. De dichtheid van polyester is zeer geschikt voor parasols, helaas verkleuren de parasols ook snel. Wanneer u een parasol van polyester in een hogere kwaliteit koopt is zal de kleurvastheid echter beter zijn. Per merk verschilt deze kwaliteit, wanneer u er zeker van wilt zijn dat uw parasol niet voortijdig beschadigd is kunt u het best een parasol beschermhoes gebruiken. Wanneer u een parasol van polyester koopt is het belangrijk om goed na te kijken of er voldoende garantie op deze parasol zit en of de kleurvastheid gegarandeerd wordt. Met name de parasols van lagere kwaliteit gaan minder lang mee.

Parasol van olefin

Olefin is materiaal dat uit verschillende synthetische materialen bestaat. Het materiaal is uv afstotend een zeer sterk. Daarnaast is dit materiaal zeer geschikt voor buiten, het materiaal zal niet schimmelen of verrotten. Door de synthetische samenstelling van het materiaal is het kleurvast en vuilafstotend. Wanneer u een parasol van hoge kwaliteit zoekt is dit materiaal dan ook perfect.

Parasol van textileen

Overweegt u een parasol van textileen te kopen? Dan is dat zeer verstandig, dit krachtige materiaal combineert uitstekend met luxe tuinmeubilair. Een parasol van textileen laat een klein beetje licht door en geeft daardoor een zeer romantische sfeer op het terras. Textileen is volledig onderhoudsvrij, kleurvast, weerbestendig en zal niet verrotten. Door de synthetische samenstelling van het doek is het gemakkelijk om textileen schoon te houden.

Parasol van acryl / dralon

Steeds meer parasols zijn gemaakt van acryl, dat heeft te maken met de voordelige eigenschappen waarover dit materiaal beschikt. U kunt acryl op een eenvoudige manier schoonhouden, het materiaal is zeer stevig, kleurvast en ideaal geschikt voor in de tuin. Als u parasols van acryl schoon wilt maken gaat dat erg gemakkelijk. Dit heeft te maken met de gladde samenstelling van het doek, het materiaal kan echter wel gaan verkleuren wanneer het vaker gewassen wordt of als het lang in de zon staat. Uiteraard is dat ook afhankelijk van de kwaliteit van de kleuring van het doek.

Eigen materialen van merken

Steeds meer merken kiezen ervoor om eigen materiaal te gebruiken. Zo kunnen zij zich gemakkelijker van concurrenten onderscheiden. Over het algemeen worden er echter gelijksoortige materialen gebruikt. Materialen die lijken op acryl, olefin, polyester of samenstellingen van deze materialen. Door middel van chemische processen zijn er immers allerlei verschillende materialen te creëren.

Materialen van stok

Ook voor de stok van een parasol worden er allerlei verschillende materialen gebruikt. U kunt denken aan aluminium en andere metalen die bestand zijn tegen het weer en uiteraard hardhout. Met name wanneer dit soort materialen nog met een extra coating bewerkt worden is de kans klein dat het weer invloed krijgt op de stok.

Onderhoud van materiaal

De materialen die voor parasols gebruikt worden zijn zoals u in dit artikel gelezen heeft vaak uitstekend bestand tegen verschillende weertypes. Toch zal het weer vroeg of laat invloed krijgen op uw parasol. Wanneer u uw parasol niet gebruikt is het dan ook belangrijk er een parasolhoes of eigen beschermhoes omheen te doen. In de herfst en winter kunt u een parasol het best of een droge plek bewaren, denk aan uw schuur of garage.