Tuinmeubilair en onderhoud: over hout en andere materialen

Tuinmeubilair en onderhoud: over hout en andere materialen

Beschrijving: Wanneer u lang van uw tuinmeubilair wilt genieten is de omgang met het materiaal en voldoende onderhoud een aandachtspunt.

Wanneer u lang van uw tuinmeubilair wilt genieten is voldoende onderhoud en de omgang met het materiaal een belangrijk aandachtspunt. Bij Latour Tuinmeubelen bieden we tuinmeubilair dat weinig onderhoud nodig heeft. Daardoor bent u nauwelijks tijd aan het onderhoud kwijt en is de levensduur vaak langer. In dit artikel gaan we eerst in op het behandelen van hout, daarna op weersinvloeden en tot slot op het binnen of buiten plaatsen van tuinmeubilair. Stuk voor stuk belangrijke aandachtspunten waarmee u de levensduur van uw tuinmeubilair kunt verhogen.

Hout op de juiste manier behandelen

teak shield

Teak shield: klik op de afbeelding om het product in de webshop te zien.

Eigenlijk is hout het enige materiaal dat echt onderhoud nodig heeft. In de basis zijn er vier manieren om hout te behandelen:

  • Olie

Olie voedt hout en geeft het geheel een natuurlijke uitstraling. Doordat olie volledig in het hout trekt wordt de kleur donkerder en krijgt het direct weer een levendige uitstraling. U kunt ook kleine beschadigingen en krassen met olie verwijderen.

  • Was

Het afstoten van vuiligheid zorgt voor het preventief reinigen van tuinmeubilair. Zo behoudt u de unieke uitstraling van uw meubilair en kunt u het ook in de toekomst tegen viezigheid beschermen. Was is meestal kleurloos, maar kunt u naar wens ook in kleur aanbrengen. In tegenstelling tot lak moet was vaker worden gebruikt om uw tuinmeubilair in de juiste staat te houden.

  • Lak

Lak is in tal van verschillende kleuren en kleurloos verkrijgbaar. Lak beschermt uw tuinmeubilair tegen beschadigingen en vuiligheid. Doordat er tal van verschillende soorten lak zijn is het belangrijk te kijken naar welke soort u nodig heeft. Zo kan harde lak breken wanneer dit op zacht hout wordt aangebracht en trekt te zachte lak weg.

  • Beitsen

Beits trekt voor een deel in het hout en voor een ander deel vormt het een harde toplaag. U kunt kiezen voor transparante beits waarbij de houtnerf nog te zien is en dekkende beits in kleur. Voor tuinmeubilair heeft u speciale buitenbeits met Uv-bescherming nodig.

Tuinmeubilair en weersinvloeden

teak cleaner

Teak cleaner: klik op de afbeelding om het product in de webshop te zien.

Tuinmeubilair is onderhevig aan weersinvloeden als vorst, regen en felle zon. Mogelijk vraagt u zich af of het verstandig is om tuinmeubilair met een hoes te beschermen of twijfelt u of het beter is om uw tuinmeubilair binnen te zetten of buiten te laten staan.

Vaak worden er een aantal terechte vragen gesteld over het behandelen van tuinmeubilair, de meeste terugkerende vraag gaat over het wel of niet buiten laten staan van tuinmeubilair. Wanneer het vriest kunt u er bijvoorbeeld op rekenen dat sommige materialen sneller slijten en het daarom verstandiger is uw tuinmeubilair binnen te zetten. Bij materialen als aluminium, teak en andere weerbestendige materialen is het vaak niet nodig het tuinmeubilair binnen te zetten. Deze materialen kunnen uitstekend tegen verschillende weersinvloeden en zeker bij het tuinmeubilair van Latour Tuinmeubelen heeft dit geen invloed op de kwaliteit. Een goed voorbeeld daarvan zijn de tuinmeubels en loungesets van 4 Seasons Outdoor.

Zowel de constructie van het tuinmeubilair zelf als de kussens kunnen tegen ieder weertype. Zo is er gebruikgemaakt van all weather kussens van 4 Seasons Outdoor en hoeft u deze niet binnen te halen wanneer het gaat regenen.

Helaas is niet al het tuinmeubilair zo goed bestand tegen de vorst of regen. In het overige deel van dit artikel bespreken we dan ook een aantal materialen die u beter binnen kunt zetten.

Welk tuinmeubilair moet binnen staan in de winter?

We zetten de belangrijkste materialen graag voor u op een rij:

  • Hout

Houtsoorten als grenen en vuren kunt u in de winter het best binnen zetten. Zet dit tuinmeubilair bij voorkeur op een locatie met voldoende ventilatie. Op deze manier droogt het hout niet uit en kunt u het volgende seizoen weer van dit tuinmeubilair genieten. Dek uw tuinmeubilair niet af met plastic, want daarmee wordt rotting en schimmelvorming in de hand gewerkt. Hout als teak of ander harthout kunt u buiten laten staan.

  • Kunststof

Tuinmeubilair van kunststof zoals het Hularo wicker van 4 Seasons Outdoor mag u het gehele jaar buiten laten staan. Over het algemeen wordt er gekozen voor een hoes. Zo kunt u uw tuinmeubels eenvoudig tegen vuil, verwering en verkleuring beschermen.

  • Aluminium

Tuinmeubilair van aluminium kunt u het gehele jaar buiten laten staan. Het materiaal kan er uitstekend tegen en is zeer onderhoudsvriendelijk.

Latour Tuinmeubelen

Bij Latour Tuinmeubelen kiezen we bij voorkeur voor tuinmeubilair dat bestendig is tegen verschillende weersinvloeden en onderhoudsvriendelijk is. Op deze manier kunt u gedurende het jaar van uw tuinmeubels genieten en heeft u er weinig tot geen omkijken naar. Als het gaat om hout kiezen we het liefst voor teak, zo blijft de kwaliteit op orde en kunt u uw tuinmeubilair het gehele jaren buiten laten staan.