Teakhout – de complete gids

Teakhout, de complete gids.teakhout

Waarom teakhout?

Er zijn diverse redenen waarom teak geweldig is voor tuinmeubelen. We geven hieronder een opsomming en bespreken later uitgebreid de voordelen van teak hout met u.
• Weerbestendig
• Is makkelijk te combineren
• Eenvoudig onderhoud
• Lange levensduur

Is teak weerbestendig?

Teak is een speciale vettige houtsoort. Mede hierdoor is het weerbestendig. Echter zit er bij teakhout ook veel olie, hars en kalk tussen de nerven. Hierdoor is het ook enigszins waterafstotend en krijgen de meubelen dus veel minder water te verduren tijdens een regenbui dan bijvoorbeeld steigerhout.

Eenvoudig onderhoud

Zoals hierboven al besproken is, zijn de tuinmeubelen eenvoudig schoon te maken. Daarnaast raden wij ook aan om het teakhout een keer per jaar te behandelen met teak protector. Echter is dit ook geen hogere wiskunde en een eenvoudige taak die niet moeilijk is.

Teak is makkelijk te combineren

Wilt u een tafel van teakhout? Dat kan. Ook als u al stoelen heeft? Deze passen deze vaak bij een teak houten tafel. Zelf bieden wij teakhouten tafels aan in combinatie met veel verschillende stoelen. Zo combineren we teak houten tafels met aluminium stoelen, Wicker stoelen, Sunbrella stoelen en rope tuinstoelen. Daarnaast is er ook veel keuze in poten. U kunt vaak kiezen voor teak houten poten of als u wat afwisseling wil RVS poten (Roest Vast staal) of antraciet aluminium poten.

Daarnaast past het ook haast in iedere tuin. De teakhouten kleur bij een klimop is een prachtige combinatie. Je ziet teak tuinmeubelen ook vaak onder een overkapping of op een terras staan, wat ook prachtig is.

Wat is FSC teak?

Wij verkopen alleen teakhout met een FSC keurmerk. FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met de bossen.
Daarnaast is het ook duurzaam voor u. Als u een teakhouten tafel koopt bent u ervan verzekerd dat u voor een langere periode een goede, robuuste tafel hebt. En niet een tafel die je na de eerste de beste bui kunt weggooien.

Welke soorten teak zijn er?

Er zijn diverse middeltjes om het teakhout een andere kleur/uitstraling te geven. Zo heb je de vintage teak protector. Hiermee krijgt de tafel donkerbruine kleur met accenten in de nerf van het hout.
Ook heb je een Instant Grey middel: hiermee wordt het teak hout wat lichter en grijzer van kleur.

Teak is een hardhout. Maar wat voor hardhout?

Je kan hout onderverdelen in 2 soorten hardhout en zachthout.

Zachthout is afkomstig van naaldbomen zoals bijvoorbeeld een den of een spar. De eigenschappen van zachthout is dat het snel groeit. Hierdoor is het ook goedkoper dan hardhout. Echter is de stof de stof hierdoor ook flexibel en makkelijk bewerkbaar. Vaak niet ideaal voor tuinmeubelen.

Hardhout komt van de breedbladige loofbomen. In tegenstelling tot zachthout groeit dit hout langzaam. Hierdoor ligt de prijs van hardhout wat hoger dan die van zachthout. Hardhout is in sommige gevallen wel geschikt voor buitengebruik en in sommige gevallen niet. Je hebt hardhout die rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor is het vatbaarder voor insecten en schimmels. Zeker bij buitengebruik.

Echter is er een uitzondering. Namelijk hardhout dat uit de tropen komt. En hieronder valt het teak hout wat wij leveren. Hierbij kan na verloop van tijd het zijn dat de oliën uit het hout lopen. Hierdoor wordt het lichtgrijs. Dit proces kan echter vertraagt worden door gebruik te maken van de teak protector.

Hoe teak hout reinigen

Meestal wordt het teak hout na verloop van tijd een beetje viezig of krijgt het een typische groene aanslag. Dit is eenvoudig schoon te maken met een sopje van groene zeep en eventueel wat Soda. Ook als er geen groene aanslag is of andere viezigheid raden wij aan om het een keer per jaar schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de tuinmeubelen extra lang mooi blijven. Ook hiervoor kan je groene zeep gebruiken of eventueel een teak cleaner van het desbetreffende merk. Bijvoorbeeld 4 Seasons Outdoor Teak cleaner of Suns teak cleaner. Na het schoonmaken spoelt u de meubelen af met water. Gebruik hiervoor GEEN hoge drukspuit. Dit kan u meubelen namelijk beschadigen.

Waarvoor gebruiken wij teakhout?

Teak loungestoelen

Onder andere voor teak loungesets. Zo gebruiken we hem volledig bij de cava teak set. Echter hebben we ook platform loungesets zoals de 4 seasons outdoor fidji of de Suns memphis. Hierbij wordt het voornamelijk gebruikt om het tafeltje te creeren. Een andere loungeset waarbij het teak mooi bij wordt gebruikt is de Suns Isla loungeset

Teak tuinstoelen

Ook zijn er tuinstoelen beschikbaar waarin teak hout is verwerkt. Zo zijn er diverse eetstoelen met een houten poot of bijvoorbeeld de Bellini stoel waarvan de zitting van hout is en het onderstel van gietijzer.
Ook hebben we loungestoelen van teakhout. Zoals de lido loungestoel.
Vaak zie je ook dat het in combinatie met andere materialen wordt gebruikt. Vaak worden de armleuningen dan versiert met teak armleuningen.

Teak tuintafels

We hebben diverse tafelbladen gemaakt van teakhout. Deze hebben we in verschillende vormen en maten. Zo hebben we teaktuintafels in rechthoekige maten in de afmetingen
• 180 cm
• 220 cm
• 240 cm
• 280 cm
• 300 cm
• 360 cm

Ook hebben we ronde teaktafels in de afmetingen van 130 cm en 160 cm (omtrek)
Op zoek naar iets bijzonders we hebben ook driehoekige tafels.

Teak tuinbank

Hierin kun je onderscheid maken tussen twee soorten tuinbanken. Een bank om te loungen of als aanvulling op een tuinset.
Als aanvulling op een tuinset kom je snel uit op de Suns Ovada sportbench of de Taste by 4 Seasons derby sportbench.
Bij tuinbanken om te loungen heb je meer aanbod. Een mooie set om te zien is de 4 Seasons Outdoor Cordoba.

Teak deco

Ook komt er steeds meer decoratie van teak hout. Zo zijn er diverse bijzettafels van teak hout. Ook zijn er solarlampen die een teak houten frame hebben. En tot slot hebben we ook plantenbakken en zelfs speciale tuinrekken van teak hout