Olefin of Sunbrella: Wat is de beste stof voor buitenmeubilair?

Loungeliefhebbers zijn er in alle soorten en maten: allereerst de luxueuze types, die graag aan een glaasje champagne nippen tijdens het loungen bij hun privézwembad. Dan zijn er de ‘gewone’ loungers, die gezellig met hun gezin en vrienden loungen in de tuin of op het terras of balkon. En dan zijn er ook nog de ‘back-to-basic-loungers’, die alleen een hangmatje of simpel bedje nodig hebben om helemaal tot rust komen.

Toch hebben al die loungeliefhebbers één ding gemeen: ze hebben kussenstof nodig om te kunnen loungen. Van al het materiaal is dat het meest belangrijk, het vormt immers het directe contact tussen mens en meubel. Als de stof prikt of irriteert, zult u snel klaar zijn met de set. En als de stof na een regenbui drie dagen nat blijft, zullen bij u ook de nekharen enigszins omhoog gaan staan. En u wilt ook geen stof die snel verkleurt of beschadigt.

Helaas zijn de meeste stoffen, zoals katoen, polyester en nylon niet geschikt als buitenstof. Ze zijn erg gevoelig voor snelle vervaging door bijvoorbeeld blootstelling aan UV-stralen, zout water of bleekmiddel. Deze materialen hebben de neiging om snel te vervagen, waardoor ze hun kleurrijke ontwerpen en patronen verliezen en er al snel gebleekt en onaantrekkelijk uitzien. Bovendien richten chloor en zout water een ravage aan op deze materialen, waardoor ze al snel dunner en dunner worden. Voor je het weet scheuren ze of rafelen helemaal open.

Waar het vroeger normaal was om met dit soort stof te werken, is daar de laatste jaren een ommekeer in te merken. Loungers worden steeds kritischer op de kwaliteit van de buitenstof. Tegelijkertijd zijn er steeds betere productiemethodes ontwikkeld voor de verschillende soorten buitenstof. De vraag bepaalt vaak het aanbod, maar wellicht is dat in dit geval andersom en verrassen sommige leveranciers de consument met meer dan uitstekend materiaal tegen een aantrekkelijke prijs.

Wat verstaan we onder uitstekend materiaal?

De meeste loungesets zijn vervaardigd uit aluminium, RVS, teakhout, wicker, kunststof of graniet. Al deze materialen zijn weerbestendig, onderhoudsvriendelijk en kunnen tegen een stootje.
Het meest gevoelige deel van een loungeset zijn de kusseSunbrella textielns. Daar zit vaak het grootste verschil in prijs en kwaliteit. Omgedraaid kun je stellen dat de kwaliteit van de stof het belangrijkste argument zou moeten zijn om tot een keuze te komen.

Aan welke eisen moet de ideale buitenstof allemaal voldoen? We zetten de criteria even op een rijtje:

  • Comfortabel
  • Onderhoudsvriendelijk
  • UV-bestendig
  • Kleurecht
  • Waterbestendig
  • Duurzaam
  • Vlekbestendig
  • Milieuvriendelijk
  • Bestand tegen schimmel, insecten en chemicaliën

Op dit moment worden Olefin en Sunbrella gezien als de beste soorten buitenstof. Zij scoren zeer goed op basis van de criteria en zijn daarom beide buitengewoon goede stoffen. Toch kan er maar één de beste zijn. We gaan proberen te ontdekken wie op punten wint. Daarom eerst wat meer achtergrondinformatie over de beide producten.

Hoe Sunbrealla stof wordt gemaakt

Sunbrellastof wordt geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kleurvast. Tijdens het productieproces van Sunbrella krijgt de vezel na de kleuring een coating die beschermt tegen vuil en vlekken.

Hoe Olefin stof wordt gemaakt

Olefine wordt geproduceerd uit polypropyleenvezel. Met behulp van titanium als katalysator wordt polypropyleen omgezet in vezels. Tijdens de productie worden de vezels in een oplossing geverfd, waardoor de stof kleurvast wordt. Ook worden er UV-remmers toegevoegd om de werking van UV-straling tegen te gaan.

Voordelen van Sunbrella

Enkele van de belangrijkste voordelen van Sunbrella zijn:

  • Vervagingsbestendig – Hoewel Sunbrella niet ongevoelig is voor de effecten van de zon, kan het tot wel 1.500 uur blootstelling aan voordat het begint te vervagen.
  • Waterbestendig – Sunbrella is niet volledig waterdicht, maar is goed bestand tegen vocht. Vaak wordt de stof gecombineerd met quick dry foam vulling, waardoor het water snel wordt afgevoerd en de kussens snel drogen.
  • Schimmelbestendig – Door zijn waterafstotende karakter is dit materiaal bestand tegen de ontwikkeling van schimmel.
  • Comfortabel – Vergeleken met materialen als canvas en polyester in het bijzonder voelt Sunbrella zacht en comfortabel aan.
  • Koel – Zelfs als het wordt blootgesteld aan continu, direct zonlicht, blijft Sunbrella koel aanvoelen.
  • Duurzaam – Dankzij het unieke chemische proces is Sunbrella zeer sterk en veerkrachtig.
  • Stijlvol – Dit populaire materiaal is verkrijgbaar in een breed scala aan opvallende kleuren, patronen en ontwerpen.

Hoewel het veruit het meest luxe materiaal is dat wordt gebruikt in buitenmeubilair, heeft ook Sunbrella enkele nadelen. Het is in vergelijking met Olefin een dure buitenstof.

Voordelen van Olefin

Enkele van de belangrijkste voordelen van Olefin zijn:

  • Minder duur – Het proces dat wordt gebruikt om Olefine te creëren is op grote schaal beschikbaar. Daardoor is Olefin relatief goedkoop om te produceren.
  • Milieuvriendelijk – Propyleen werd traditioneel verbrand tijdens de olieproductie omdat het niet veel praktische toepassingen had. Nu wordt het voormalige afvalmateriaal echter gerecycled om polypropyleen of Olefin te maken. Bovendien is de vezel zelf in hoge mate recyclebaar en kan deze tot 10 keer worden gebruikt om nieuwe producten te creëren.
  • Comfortabel – Olefin is opmerkelijk zacht en glad.
  • Waterbestendig – Vocht wordt afgevoerd en droogt snel op wanneer het in contact komt met dit materiaal.
  • Duurzaam – Dit materiaal is zeer duurzaam en is bijzonder goed bestand tegen slijtage.
  • Kleurecht – Het verven gebeurt met behulp van een oplossing tijdens de productie, waardoor Olefin een ongelooflijke kleurechtheid krijgt.
  • Veelzijdig – Dit materiaal is beschikbaar in een groot aantal kleuren, patronen en dessins en is daarom zeer veelzijdig.
  • Makkelijk te reinigen – Olefin is bestand tegen schimmel, chemicaliën en insecten en is gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.

Het grootste nadeel van Olefin is dat het materiaal zeer gevoelig is voor hitte en kan gaan smelten bij extreme temperaturen. Daarom is extra zorg nodig tijdens het reinigen en moet dit materiaal na het wassen in de buitenlucht worden gedroogd (mag niet in de wasdroger).

Olefin vs Sunbrella

Het mag duidelijk zijn dat beide materialen goed scoren. Welk materiaal is nu de winnaar? Laten we eens kijken naar een paar belangrijke eigenschappen:

Duurzaamheid: Sunbrella heeft een superieure duurzaamheid ten opzichte van Olefin en is bijzonder slijtvast.
Waterbestendigheid: Hoewel Sunbrella meestal beter bestand is tegen water, slijt Olefin minder na verloop van tijd, zelfs wanneer het vaak wordt blootgesteld aan zout water en chloorwater.
Stijl: Qua stijl staan Olefin en Sunbrella vrijwel op gelijke voet. Beide zijn verkrijgbaar in een breed scala aan patronen, kleuren en designs. Echter, Sunbrella komt jaarlijks met een groter scala met nieuwe designs en kleuren.
UV- weerstand en kleurvastheid: Bij de productie van beide stoffen wordt gebruik gemaakt van oplossingsverven, zodat ze elk vrij goed bestand zijn tegen verbleken. Olefin is van oorsprong niet bestand tegen UV-stralen, maar tijdens de productie worden UV-remmers toegevoegd.
Eco-vriendelijkheid: Olefin is hier de duidelijke winnaar. Het proces achter het creëren ervan heeft een lage CO2-voetafdruk, en het kan tot 10 keer worden gerecycled zonder nadelige gevolgen. Het acryl dat in Sunbrella wordt gebruikt, is niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar.
Comfort: Beide stoffen voelen heel comfortabel aan. Ze blijven allebei koel wanneer ze aan direct zonlicht worden blootgesteld.
Vlekbestendigheid: Als het gaat om de vlekbestendigheid heeft Sunbrella een streepje voor. Sunbrella is vrij ondoordringbaar voor vlekken en bestand tegen zaken als schimmel.
Onderhoud: Sunbrella en Olefin zijn allebei gemakkelijk te reinigen met water en groene zeep.

Olefin is echter gevoelig voor extreme hitte en mag niet in de wasdroger om te drogen.

Conclusie

Zowel Sunbrella als Olefin zijn zeer betrouwbare opties voor gebruik in buitenmeubilair. Op punten wint Olefin het van Sunbrella, met als belangrijkste argumenten de prijs en het milieuaspect.

Als echter alleen wordt gekeken naar comfort, dan wint Sunbrella.

Sunbrella loungesets