Hoe reinigt u uw Sunbrella loungeset?

Sunbrella® Stof is uitermate geschikt voor outdoortoepassingen. De stof wordt namelijk geweven met tot in de kern geverfde acrylvezels. Hierdoor is deze textielsoort volledig UV-bestendig en kunnen Sunbrella-stoffen zonder kleurverlies worden gereinigd met reinigingsmiddelen zoals bleek. Doordat de vezel vervolgens een coating krijgt, is de stof extra beschermd tegen vuil en vlekken en erg gemakkelijk te reinigen.

Sunbrella wordt dankzij haar superieure kwaliteiten toegepast in vele producten en kan zowel binnen als buitenshuis worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan slippers, tentdoeken en stoffen voor de watersport. Wij beperken ons in deze blog tot Sunbrellastof toegepast in loungesets.

Algemene reiniging

Hoe sunbrella schoonmakenLoungesets die zijn voorzien van Sunbrellastof, zijn onderhoudsarm, maar moeten wel af en toe worden gereinigd om te voorkomen dat vuil zich ophoopt. Door regelmatig onderhoud blijven uw Sunbrella kussens er nog jaren goed uitzien.

Regelmatig onderhoud van Sunbrella

Laat de stof weken in een oplossing die bestaat uit groene zeep en lauw water. Gebruik een spons of een zachte borstel om de oplossing aan te brengen en de stof te reinigen. Spoel de stof vervolgens goed uit met veel water om alle zeepresten te verwijderen. Als een vlek er niet helemaal uitgaat, herhaalt u het proces nogmaals. Laat de stof daarna goed drogen in de buitenlucht.

Sunbrellakussens wassen in de wasmachine

Heeft u een loungeset waarvan de Sunbrella kussens zijn voorzien van afritsbare hoezen? Dan kunt u deze kussenhoezen ook in de wasmachine wassen met koud water en een mild wasmiddel.
Laat de kussenhoezen daarna altijd goed drogen in de buitenlucht (niet in de wasdroger).

En hoe zit het met lastige vlekken?

In de meeste gevallen is Sunbrellastof makkelijk schoon te maken. Toch kunnen er lastige vlekken ontstaan op de stof, bijvoorbeeld van rode wijn, chocolade of viltstift. Door de unieke kwaliteit van Sunbrella zijn ook dit soort vlekken relatief eenvoudig te behandelen. Wel heeft iedere soort vlek zijn unieke eigenschappen, waardoor deze op een bepaalde manier moet worden behandeld.

Voorbeelden vlekken reinigen Sunbrellastof

 • Verwijderen van schimmel

  Hoewel Sunbrellastof schimmelwerend is, kan vuil op de stof wel schimmel veroorzaken. Om dit te verwijderen, kan het nodig zijn om te reinigen met bleekmiddel.
  Meng dan 1/4 kopje bleekmiddel en 1/16 kopje groene zeep per liter water en laat dit 15 minuten op de schimmel inweken. Gebruik hiervoor een spons, een schone handdoek of een zachte borstel. Als er overal schimmel zit, maakt u het hele oppervlak schoon. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat het in de buitenlucht drogen.

 • Verwijderen van bessenvlekken

  Vermeng 60 ml afwasmiddel en 120 – 240 ml witte azijn met 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlekken schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.

 • Verwijderen van chocoladevlekken

  Schraap eerst de chocola zoveel mogelijk eraf met een lepel. Vermeng 60 ml afwasmiddel per 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlek schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.

 • Verwijderen van ketchupvlekken

  (Deze reinigingsmethode is ook geschikt voor vlekken van vogelpoep, mosterd, koffie, cola, ei (rauw), druivensap, melk en thee.
  Vermeng 60 ml afwasmiddel per 3,8 liter water. Laat de vlek 15 minuten weken. Maak de vlekken schoon met een spons of een schone handdoek. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.

 • Verwijderen van saladedressing

  (Deze reinigingsmethode is ook geschikt voor vlekken van boter, vet, olie, verf nat/gedroogd (latex, olie, vernis), schoensmeer (vloeibaar) en zonnecrème)
  Allereerst moet u maïzena aanbrengen als absorberend middel. Laat de maizena 2 minuten inwerken. Verwijder eventuele harde delen met een lepel. Daarna water sprayen of met een spons deppen en tenslotte het restant verwijderen met afwasmiddel en water. Spoel de stof vervolgens grondig af met veel water om alle zeepresten te verwijderen en laat de stof in de buitenlucht drogen.

 • Verwijderen van wijnvlekken
  In de meeste gevallen is schoonmaken met water en groene zeep afdoende. Blijft de vlek zichtbaar? Vermeng dan 60 ml afwasmiddel en 80 ml witte azijn en 120 – 240 ml isopropylalcohol of waterstofperoxide per 3,8 liter water.

Bent u op zoek naar een betrouwbare loungeset met kussens gemaakt van Sunbrellastof? Bekijk dan het aanbod van ons huismerk Flow.